Nagovor predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič

 

Dobrodošli v Državnem zboru. Republika Slovenija s 1. julijem prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije.

 

Spoštovani!

Predsedovanje Svetu Evropske unije je za našo Slovenijo nedvomno priložnost, da pokažemo in dokažemo svojo pripadnost ideji Evropske unije. Predsedovanje pa je tudi velika odgovornost in izziv, a smo nanj, v to sem prepričan, dobro pripravljeni.

Slovensko članstvo v Evropski uniji šteje že polnih 17 let. V tem obdobju je naša država naredila velik korak na številnih družbenih ravneh, kar je v polni meri upravičilo našo tedanjo odločitev, utemeljeno na volji ljudstva, da svojo prihodnost gradimo kot enakopraven član velike družine evropskih narodov.

Danes smo lahko ponosni, da Evropska unija predstavlja model demokratične, socialne in pravične družbe, svojo vlogo v svetu pa želi še nadgraditi kot trajnostno naravnana družba. Zavedajoč se resnih opozoril, kot so vse hujše posledice podnebnih sprememb in uničujoče pandemije, v središče naše skupne strategije za rast in razvoj postavlja zdravo okolje kot bistven pogoj za kakovostno življenje. Z ustreznimi politikami in takojšnjimi odločnimi ukrepi zmoremo zaustaviti, kar se zdi nepovratno. V to verjamem in v to moramo verjeti skupaj!

Slovenija bo tik pred prevzemom predsedovanja Svetu Evropske unije praznovala svojih 30 let samostojnosti. 25. junij 1991 je tisti zgodovinski mejnik, ko smo Slovenci uresničili svoje tisočletne sanje o lastni neodvisni državi. Danes torej nazdravljamo dvakrat – ob rojstnem dnevu Slovenije, naše matične domovine, in Evropski uniji, v zavetju katere varno in suvereno sobivamo tudi številčno majhni narodi.

Predsedovanje Svetu Evropske unije nas navdaja z optimizmom. Prepričanje v optimistično perspektivo je prepričanje v prebojno in ambiciozno Evropsko unijo; samozavestno skupnost, ki ve, kaj hoče. In ve, da zmore več, kot si o njej mislijo drugi.

Evropska unija je projekt vseh evropskih narodov. Izzivi časa nam sporočajo, da le povezani in tovariški lahko še naprej soustvarjamo Evropsko unijo, ki bo postavljala nove mejnike sodobne človeške družbe.  

Evropa, dobrodošla!