Državni zbor na pogovoru s Kolegijem Evropske komisije

02.07.2021

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič

Ob prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije se je 1. julija 2021 na Brdu pri Kranju predsednik Državnega zbora Igor Zorčič z delegacijo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen in Kolegijem Evropske komisije. V pogovoru s Kolegijem Evropske komisije v Kongresnem centru Brdo so sodelovali vodje oziroma predstavniki poslanskih skupin.

Sogovorniki so izrazili obojestransko zadovoljstvo, da je tradicionalno srečanje parlamenta predsedujoče države s Kolegijem Evropske komisije po daljšem obdobju pandemije spet lahko potekalo v živo. Predsednik Državnega zbora Zorčič je evropskim gostom izrekel iskreno dobrodošlico in uvodoma predstavil parlamentarno dimenzijo slovenskega predsedovanja. Moralne zaveze in temeljne vrednote naše države, je povedal Zorčič, izhajajo že iz ključnih dokumentov, ki jih je leta 1990 sprejela osamosvojitvena skupščina in iz njih enako aktualno kot tedaj tudi danes veje pomen vladavine prava, mulitlateralizma, nenasilnega reševanja konfliktov in zavezanosti k najboljšim izročilom humanizma in civilizacije, slovenske in evropske zgodovine. V duhu teh istih vrednot se bo Slovenija tudi v evropskem prostoru zavzemala za reševanje konfliktov v svetu, Državni zbor pa bo kot osrednji demokratični prostor v Republiki Sloveniji zagotavljal, da bo vsak glas slišan«, je še poudaril predsednik Zorčič. »Slovenija se je na predsedovanje dobro pripravila in upam, da bomo pripomogli k napredku Evropske unije«, je še izrazil svoje prepričanje predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je v svojem nagovoru med drugim izpostavila, da je vladavina prava temeljna vrednota in okvir Unije, ki zagotavlja spoštovanje medsebojne raznolikosti držav članic in s tem obstoj skupnosti, in pozdravila namero slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki med prioritetami naslavlja ravno vladavino prava. Predsednica von der Leynova je kot trenutno najbolj aktualne teme, ki bodo v veliki meri zaznamovale slovensko predsedovanje Svetu EU, izpostavila okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji in s tem povezan sklad Next generation EU, digitalni prehod in evropski zeleni dogovor.
 

Izvršna podpredsednika Evropske komisije Valdis Dombrovskis in Frans Timmermans ter izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager so kratko predstavili tri ključna področja, in sicer okrevanje in odpornost, digitalno preobrazbo in zeleni dogovor.
 
Predstavniki poslanskih skupin so v pogovoru poudarili svojo zavezanost Evropski uniji in njenim vrednotam, pri čemer so posebej opozorili na pomen enotnega razumevanja vladavine prava v državah članicah. Izpostavili so tudi pomen solidarnosti in potrebo po ponovnem zagonu širitvene politike na države Zahodnega Balkana, kot zagotovila za mir in priložnost za krepitev geostrateške pozicije Unije. Dotaknili so se še Konference o prihodnosti Evrope, kot priložnosti za oblikovanje Unije po meri njenih državljank in državljanov, izpostavili digitalno preobrazbo in zeleni dogovor kot ključni element evropskega okrevanja ter hkrati opozorili na nujnost dogovora glede nove migracijske in azilne politike Unije.
 
Ob koncu pogovora so govorci zaželeli, da bi Slovenija v času predsedovanja uspela uresničiti vse svoje prioritete in se zavzeli za njeno uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU.
 

Photos and videos

Share on: