Podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola na obisku v Državnem zboru

25.06.2021

22. junija 2021, je v luči skorajšnjega predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije Državni zbor obiskala podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. 

Podpredsednico Metsolo sta najprej sprejela gostitelja, predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije mag. Marko Pogačnik in predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve v Državnem svetu Bojan Kekec. 

Sogovorniki so izrazili zadovoljstvo ob današnjem srečanju v živo in svojo zavzetost za dobro sodelovanje. Pogovori so bili osredotočeni na priprave in prednostne teme slovenskega predsedovanja, pa tudi na dogodek, ki bo kot prvi potekal v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, in sicer v obliki video konference v Državnem zboru bo to srečanje predsednikov Odborov parlamentov EU za evropske zadeve (COSAC). Podpredsednica Roberta Metsila se je zahvalila za toplo dobrodošlico v slovenskem parlamentu in izrazila vso podporo in pomoč Evropskega parlamenta prednostnim nalogam slovenskega predsedovanja. Evropski parlament ima po besedah podpredsednice Metsola velika pričakovanja ob slovenskem predsedovanju glede ključnih izzivov, s katerimi se sooča Unija; migracije, širitev EU na Zahodni Balkan ter perspektiva Evropske unije. Ob tem je podpredsednica Metsola menila, da za reševanje predlaganih nalog ni boljše izbire kot prav Slovenija.

V Državnem zboru je podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola sprejel tudi predsednik Državnega zbora Zorčič. 

Predsednik Zorčič je predstavil parlamentarno dimenzijo predsedovanja Slovenije Svetu EU in povedal, da se je Državni zbor na predsedovanje dobro pripravil. V pogovoru s predsednikom Zorčičem je podpredsednica Metsola posebej izpostavila Konferenco o prihodnosti Evrope, katere oblikovanje in izvedba Konference bosta v največji meri sovpadla prav v čas slovenskega predsedovanja Svetu EU. Menila je, da je nujno vzpostaviti več Evrope in bolj učinkovito skupnost. Sogovornika sta se zavzela tudi za večjo vključenost mladih v evropsko politiko pri reševanju ključnih vprašanj, s katerimi se sooča Evropska unija in pri oblikovanju prihodnosti Unije. Oba, podredsednica Metsola in predsednik Zorčič sta izrazila pripravljenost na polno sodelovanje v obdobju predsedovanja, tovrstna srečanja pa pomenijo priložnost za izmenjavo mnenj ter krepitev medinstitucionalnih odnosov med Evropskim parlamentom in Državnim zborom, sta povedala.

Dopoldan se je podpredsednica Evropskega parlamenta srečala s predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo, kasneje pa tudi s člani Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije in člani Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve pod vodstvom njunih predsednikov.

Po srečanju je bila v preddverju velike dvorane organizirana skupna izjava za javnost, na kateri so sodelovali predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije mag. Marko Pogačnik, predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve v Državnem svetu Bojan Kekec in podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Share on: