Completed

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta - COP (videokonferenca)

V sklopu priprav na skorajšnje predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU je 25. in 26. maja 2021 potekalo srečanje Konference predsednikov Evropskega parlamenta, torej predsednika Evropskega parlamenta in predsednikov političnih skupin, s predstavniki Državnega zbora. Srečanje je bilo namenjeno poglobljeni razpravi o aktualnih izzivih EU in prednostnih nalogah predsedovanja, vključno z njegovo parlamentarno dimenzijo. Na pogovoru, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal v avdio-video obliki, so s strani Državnega zbora sodelovali predsednik Državnega zbora, predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve EU in vodje poslanskih skupin. Osrednje teme pogovora so bile: priprave na parlamentarno dimenzijo predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU in koledar parlamentarnih dogodkov, širitvena politika EU na Zahodni Balkan ter temeljne vrednote EU s poudarkom na vladavini prava.

Date

25. May 2021 - 26. May 2021

Clock

17:30

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je politični organ parlamenta, katerega člani so predsednik Evropskega parlamenta in predsedniki političnih skupin ter predstavnika samostojnih poslancev. V aktualnem sklicu Evropskega parlamenta je sedem političnih skupin, in sicer Poslanska skupina Evropske ljudske stranke (ELS), Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D), Skupina Renew Europe (Renew), Skupina Identiteta in demokracija (ID), Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze (Zeleni/ESZ), Skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Skupina Evropske združene levice – Zelene nordijske levice (GUE/NGL). Samostojnih je 29 poslancev.

V skladu z uveljavljeno prakso obišče Konferenca državo članico štiri do šest tednov pred prevzemom predsedovanja Svetu EU. Gre za tradicionalen obisk, namenjen poglobljeni razpravi o aktualnih izzivih EU in prednostnih nalogah predsedovanja, vključno z njegovo parlamentarno dimenzijo. Konferenca se običajno sreča s predstavniki vlade in predstavniki parlamenta, pogosto pa v okviru obiska potekajo tudi bilateralni pogovori predsednika vlade in predsednika parlamenta s predsednikom Evropskega parlamenta.

Speakers

Igor Zorčič

Predsednik Državnega zbora

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič (1978), diplomirani pravnik, je član Poslanske skupine nepovezanih poslancev. V Državni zbor je bil prvič izvoljen leta 2014 in nato 2018 na listi Stranke modernega centra (SMC). Po končanem študiju se je leta 2003 zaposlil kot pravnik v oddelku mednarodnih škod v komercialni zavarovalnici, v obdobju od leta 2004 do 2009 pa je bil strokovni sodelavec za kazensko pravo na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Leta 2006 je opravil pravniški državni izpit in se leta 2009 zaposlil v odvetniški pisarni, kjer je deloval kot odvetnik do izvolitve za poslanca Državnega zbora. V aktualnem mandatu je do 5. marca 2020, ko je bil izvoljen na mesto predsednika Državnega zbora, vodil poslansko skupino SMC.  

mag. Marko Pogačnik

Predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Državnega zbora

Mag. Marko Pogačnik (1972) je v trenutnem mandatu predsednik Odbora za zadeve Evropske unije v Državnem zboru. Prvič je bil v Državni zbor izvoljen leta 2011 in kot član največje parlamentarne stranke Slovenske demokratske stranke (SDS) poslansko funkcijo opravlja tretji mandat. V letu 2012 je bil kratek čas državni sekretar na ministrstvu za finance.
Preden je aktivno vstopil v politiko, je Marko Pogačnik deloval v gospodarstvu. Poklicno pot je začel kot svetovalec za stranke v podjetju Metro GmbH Graz, v obdobju 1998–2000 pa kot vodja za področje Slovenije in Hrvaške v podjetju Metro S.p.A. Udine. Leta 2000 se  je zaposlil v podjetju Jelovica kot direktor maloprodaje, od 2005 do 2009 je bil direktor Slovenske odškodninske družbe, od leta 2000 do 2011 pa posebni odposlanec uprave Pozavarovalnice Sava. 

 

Share on: